joi, 26 ianuarie 2023

Educatie financiara pentru copii pe scurt

 

     Educatie financiara pentru copii pe scurt

 

 

     Sunt Mirel Craciunescu. Nu am studii economice de nici o culoare.  Dar desi ani de zile nu am avut tangenta cu educatia financiara am avut sansa sa fac in ultimii ani cursuri de educatie financiara platite sau gratuite. Atat despre mine.

       O carenta dupa opinia mea in Romania si nu numai este lipsa sau insuficienta educatiei financiare la copii tineri si nu numai. Inainte informatiile despre bani erau rezervate unei elite numai unora. Acum informatia se gaseste cam peste tot. Atentie insa exista informatii corecte dar si informatii incorente, care sunt postate pentru a te insela intr-un fel sau altul.

         Banii sunt v cursuri carti.

         Banii sunt folositori oamenilor. Sunt o unitate de de masura pentru achizitionare servicii si produse, era trocului a cam apus acum.

          Intrebarea cheie de ce nu prea exista cursuri de educatie financiara? Raspunsurile pot fi diferite.

       Omul obisnuit face carte incl facultate obtine o slujba devenind angajat.  Lucreaza vreo 40 ani se casatoreste are copii dupa care la pensie.

      Cadranul banilor angajat, liber profesionist partea stanga, patron liber profesionist partea dreapta. V net cadranul banilor pt alte detalii.

           Cam ce ar trebui sa stim in linii mari despre bani

        Ce sunt banii

        Cum sa economisim

         Active, pasive 

         Dobanda compusa

         Care sunt investitiile?

         Cum diversificam investitiile pentru a reduce riscurile?

         Care sunt clasele de investitii?

         Cum putem trece de la a munci pentru bani la a face banii sa lucreze pentru noi!

         Cum stabilim tintele, scopurile, strategiile individuale ale noastre, financiare?

         Trebuie sa gasim solutii pentru a creste increderea de sine si stima de sine acolo unde este cazul. Daca nu ai incredere e cam complicat sa ai forta si curajul necesar pentru a implementa nazuintele tale financiare.

         Cum controlam circuitul banilor pentru noi insine?

Multi castiga bani multi dar nu stiu sau nu vor sa-i pastreze.

        Cum identificam sursele, postarile, cursurile de pacaleala financiara? Din pacate mai sunt si d-astia!

          E preferabil sa lucrati intr-o echipa. Pe net sunt grupuri care se ocupa sau au tangenta cu educatia financiara. Sunt carti , sunt gratuite sau contracost. Exista si mentori de educatie financiara. Toate acestea te pot indruma pe un drum mai lin, experienta altora oricand ne poate fi utila.  

           Aveti incredere in voi!  Incepeti sa investiti cu sume mici la inceput pe care vi le puteti permite. Nu exista investitie sigura suta la suta. M ai sunt si pierderi, asa e viata! Dar sa fim optimisti! Suntb investitori de top care desi au dat uneori faliment s-au redresat si au un succes fenomenal!

      Spor la bani si nu uitati sanatatea si sa aveti si gtimp liber! Degeaba esti plin de bani daca timpul nu-ti permite sa mai si cheltuiesti din ei!

         Asteptam comentarii, sugestii, pareri si planuri pentru o educatie financiara sanatoasa!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu